Stevia plant

Stevia is een natuurlijke zoetstof die in de natuur als Stevia plant groeit.
Ontdek het zaaien, groei en oogsten dat vooraf gaat aan kopen van Stevia thuis.

Geschiedenis stevia plant
De Stevia plant is een kruidachtige kleine heester welke van oorsprong uit Paraguay komt. Groeigebied in het wild was het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Onder de oude indianenbevolking was de Stevia plant bekend onder de naam Stevia Rebaudiana Bertoni.

Deze Steviaplant werd 500 jaar na Christus al onder de Guarini indianen als zoetstof gebruikt. De Spaanse oorlogsvloot bracht de plant in de 16e eeuw naar Europa, waar het niet direct werd opgemerkt door de bevolking hier. Het duurde nog tot de 19e eeuw voordat de plant meer bekendheid kreeg en als voedingsmiddel in recepten gebruikt werd.

Pas sinds het voorjaar van 2012 kwam er in Nederland een echt grote doorbraak bij het gebruik door consumenten. Voordien was het gebruik van Stevia in Europa zelfs verboden.

Groeigebieden Stevia
Van oorsprong groeide de plant dus in het gebied tussen Brazilië en Paraguay. Naast deze wildgroei wordt het ook al eeuwen op plantages gekweekt. Nu nog verbouwen Stevia boeren naast Brazilië en in Paraguay ook Steviaplanten in Centraal Amerika en Uruguay. Ook werd er geoogst in gebieden van Israel, Thailand en China.

Stevia plant
Het is goed te weten dat er veel verschillende soorten van de Stevia plant bestaan. Zo erkent ’The Plant List’ al bijna 200 soorten en volgens de ‘Flora of North America’ bestaan er zo’n 240 soorten. Voor de zoete smaak is Stevioside verantwoordelijk, dit wordt in de pant aangemaakt onder invloed van zonlicht. Hoe meer zonlicht de plant krijgt, hoe meer Stevia zoetstof deze produceert.

Globaal zijn deze soorten in te delen tussen eenjarige planten en overblijvende planten en struiken. Hieronder in nog een duidelijk onderscheid in het uiterlijk. Er bestaat witte Stevia en groene Stevia, alleen deze laatste soort is geschikt voor menselijke consumptie. Bekijk voor een akker met Stevia planten deze video met veel kennis en achtergrondinformatie.

De bekendste eetbare Stevia soort is Rebaudiana, ofwel Honingkruid, welke veel gebruikt wordt voor het winnen van Stevia zoetstof extract voor consumptie.

Biologische kenmerken
Rijk:       Plantae – planten
Stam:    Embryophyta – landplanten
Klasse:  Spermatopsida – zaadplanten
Clade:   Bedektzadigen
Clade:   ”nieuwe” Tweezaadlobbigen
Clade:   Campanuliden
Orde:    Asterales

Familie: Asteraceae  – composietenfamilie
Onderfamilie:   Asteroideae
Geslachtengroep: Eupatorieae
Geslacht: Stevia

Stevia plant kopen
De Stevia plant is in Nederland nu vrij te koop bij sommige tuincentra, growshops en kwekerijen gespecialiseerd in biologische plantenteelt. Ook op de markt kun je deze plant aantreffen en natuurlijk is de Stevia plant online te koop. De prijs van een Steviaplant loopt uiteen van enkele euro’s voor een stekje tot tientallen euro’s voor een volwassen moederplant.

Stevia kweken
Naast planten kopen is het wellicht nog leuker om zelf Stevia platen te kweken. Hiervoor heb je naast Stevia zaad, grond, water en licht ook wat geduld en groene vingers nodig. Heel moeilijk is het zelf kweken van Stevia met deze tips overigens niet, probeer het zelf ook.

Stevia zaad is lichtkiemend en gedijt daarom beter onder invloed van licht. Dit kan zonlicht zijn of van geschikte kweeklampen komen.

Strooi de zaden op de aarde en druk deze met je handpalm licht aan. Gebruik hiervoor geen potgrond, dit bevat te veel (kunst)mest wat de jonge wortels zal doen verbranden.

Bedek de zaden vervolgens eventueel met vermiculiet zodat er nog licht doorgelaten wordt. Dit versnelt het ontkiemen.

Het ontkiemproces heeft langdurig licht nodig, denk aan minimaal 14 uur per dag. Hierbij is een constante temperatuur nodig van 20-24 graden Celsius. Kweken in een kas is daarom aanbevolen boven volle Nederlandse open grond, waarbij extra licht voor snelle plantgroei gewenst is.

Stevia zaad kopen
Botanische naam: Stevia Rebaudiana

Stevia zaaien  en oogsten
Zaaitijd / Planttijd: Februari tot en met Mei
Bloeitijd / Oogsttijd: Mei tot en met September

Stevia zaaien in een kweekbakje kan vanaf februari bij een temperatuur van 20°C. Buiten zaaien en kweken kan onder glas. Na verspenen kun je de Stevia kweek vanaf medio mei verplanten.

Bereid heerlijke tussendoortjes en gezonde maaltijden met suikervrije recepten.

Stevia planten kopen, zaaien en oogsten info nodig? Download alle tips online!

”Ontdek hier alles wat je wil weten over de Stevia plant”

3 reacties op “Stevia plant

 1. M. Sanderson op schreef:

  Goedendag,

  Met belangstelling heb ik de informatie op uw website gelezen.
  Ik gebruik al geruime tijd Stevia producten en heb nu 2 plantjes van een kennis gekregen. Gisteren zag ik dat er (kleine) groene bladluis op de blaadjes en stelen zat.
  Bij balkon/kamer planten behandel ik dat altijd (met succes) met een mengsel van groene zeep, spiritus en lauwwarm water. Zou ik dat ook bij de Stevia plant kunnen doen? Ik vraag me af of de groene zeep en/of spiritus in het blad en evt. wortels doordringt, wat natuurlijk consequenties heeft voor de smaak/gezondheid bij consumptie.
  Ik hoop dat u mij kunt adviseren hoe ik de luis het beste kan bestrijden.

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  M. Sanderson

  • admin op schreef:

   Beste M. Sanderson,

   Hartelijk dank voor uw interesse in Stevia producten, leuk dat u ook eigen Stevia planten verzorgt en zelf Stevia verbouwt.

   Gelukkig heb ik zelf (nog) geen ervaring met bladluis op Steviaplanten, vervelend dat groene bladluis u wel overkomt. Wanneer u de planten voor Stevia consumptie gebruikt, is het zeker oppassen met gebruik van middeltjes tegen bladluis.

   Spitritus zou ik zeker niet gebruiken, wellicht kunt u als test 1 plant met groene zeep legering behandelen kunt. Controleer voor consumptie goed of de zelf gemaakte Stevia naar groene zeep ruikt. Wanneer er sprake is van een zeepgeur, consumeer deze Stevia dan niet!

   Wanneer er geen aparte geur waarneembaar is, proef dan een klein beetje Stevia puur als test. Als er ook geen bijsmaak waarneembaar is, lijkt de test geslaagd.

   Ik ben erg benieuwd naar uw ervaring met bladluis behandeling. Ook als u ergens een goede tip vind, vul deze hieronder dan aan.

   Wanneer er andere bezoekers zijn met ervaring met bestrijden van bladluis op steviaplanten zijn reacties met tips van harte welkom!

   Succes met zelf Stevia verbouwen!

 2. Stevia geoogst, gedroogd en met een vijzel tot poeder verpulverd tot poeder.
  Maar dan?
  Het lost niet op in water en als ik het in een cake zou doen dan zou mijn visite niet geloven dat het geen spacecake is die ik ze voorzet.
  Waar/hoe is het in toepasbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *